Conductie of Convectie?

Conductie of Convectie?

Over verwarming van vaporizers

Het cruciale verschil tussen vapen en gewoon roken zit hem in de manier van verwarmen. Als je kruiden rookt, bijvoorbeeld in een sigaret, dan laat je ze tot ontbranding komen. Dit gebeurt niet als je een (goede) vaporizer gebruikt. Vaporizers verwarmen je kruiden tot een relatief lagere temperatuur waarbij er een damp ontstaat. Deze damp zal over het algemeen veel minder schadelijke stoffen bevatten dan de rook die onstaat bij verbranding. Tegelijkertijd is deze damp wel geschikt voor aromatherapie. De twee manieren waarop vaporizers kruiden verwarmen worden convectie en conductie genoemd. In dit artikel bespreken we beide methoden.


Conductie

Bij vaporizers die gebruik maken van conductie komen de kruiden direct in contact met het verwarmingselement. Vaak hebben dit soort vaporizers een kookplaat waar de kruiden opgelegd worden. Een voordeel van deze methode is dat de kruiden snel verwarmt worden en je in de meeste gevallen vrijwel onmiddellijk kunt beginnen met vapen. Er zitten echter ook nadelen aan. De warmte wordt vooral doorgegeven aan de kruiden die direct op het verwarmingselement liggen, waardoor je tussen inhalaties soms zal moeten schudden om de kruiden te husselen en alles goed te kunnen verdampen. Een ander nadeel is dat de temperatuurcontrole minder precies is dan bij convectie.


Convectie

Wanneer vaporizers gebruik maken van convectie komen de kruiden niet direct in contact met het verwarmingselement. In dit soort vaporizers stop je de kruiden in een speciaal mandje of leg je ze op een gaasje of screen. De lucht in de vaporizer wordt vervolgens verwarmd tot een precieze temperatuur en de kruiden worden gelijkmatig verwarmd. Het schudden van de vaporizer, zoals je bij vaporizers die conductie gebruiken moet doen, is bij convectie-vaporizers dus niet nodig. Anderzijds duurt het vaak wat langer voordat je vaporizer opgewarmd is en klaar is voor gebruik.


Een keuze maken tussen conductie en convectie

Over het algemeen geldt dat convectie-vaporizers relatief duurder zijn dan conductie-vaporizers. Naast vaporizers die uitsluitend gebruik maken van convectie (zoals de Firefly 2) of conductie (bijvoorbeeld de PAX 3) zijn er ook veel vaporizers die een combinatie van beide gebruiken (zoals de Plenty van Storz & Bickel). Hoewel alle soorten vaporizers (conductie, convectie of een combinatie van beide) uitstekende vape-ervaringen kunnen opleveren, geven mensen het vaakst de voorkeur aan convectie, omdat dit over het algemeen de meest gebruiksvriendelijke manier van vapen is, zeker voor hen die nog geen ervaring hebben met het gebruik van vaporizers.